Hi, How Can We Help You?
  • Address: Veternik, 10000 Prishtinë
  • Email Address: office@tecol.eu

Blog

May 31, 2024

This S.F. Home Exterior Underwent a Stunning Makeover


This San Francisco building, which consists of two residential flats, was built in the early 1900s, so it had gone through different renovations throughout the years. But those renovations weren’t necessarily for the better—the exterior no longer had its original facade and architectural style. “The front of the building had been neutered and encased in stucco, obliterating all original detailing and nuance,” says architect Peter Liang, founder and principal at Blue Truck Studio. “The exterior entry stair had been remade as a stucco monolith with a security gate—not quite the kind of character you’d hope for in a 120-year-old building!”

The exterior was previously stripped of its character and original architectural details.

Gregg Segal

In addition to those aesthetic issues, there were some structural problems, too. “The stairs were awkward to use due to some odd geometry,” he says. “It had also settled and cracked over the years, exposing its structure to the elements. There was no space for landscaping.”

Both owners of the flats had approached Peter and his team with the goal of finding an “artful and period-appropriate revision to the front facade and stairs.” They wanted the new design to be durable, more open, and have better lighting, while also preserving privacy and security.

“The design of the stairs themselves was a synthesis of the structural properties (and aesthetic simplicity) of folded/welded steel plate and the desire for sculptural balance,” Peter says.

Gregg Segal

While working with the clients to decide on the design, Peter and team also researched period detailing from when the building was first constructed. They also had to go through the process of obtaining permits. “As you can imagine, the process of permitting the project with the city of San Francisco was an interesting conversation with both the Planning Department (the challenge of blending new and old in a city with strong historic preservation) and the Building Department (confirming that a steel ‘tree’ stair could meet egress and structural code),” he explains. “Fortunately these challenges became opportunities to engage the city in an interesting conversation about how the streetscape can evolve and adapt to the times.”

The treads and landings are made of perforated steel to filter light through.

Gregg Segal

Once everything was approved, they removed the original stairs and stripped the front facade down to its structural core while keeping the door and window openings. The new facade has a new wood skin with Italianate details.

And while the facade has Old World Italianate style, it’s balanced by the more modern structural style of the stairs—an intentional decision that was made by the team and the clients. “The stairs were rebuilt in steel with a central ‘tree trunk’ structural concept,” Peter explains. “A few steel beams cantilever off the central trunk like branches. Solid plate guardrails wrap around the treads and landings, which are made of perforated steel to allow light to filter through.”

“The process became one of finding a balance between new and old, and so the stairs became a foil for the classic ornament of the new flat-front Italianate style of the building face,” Peter says.

Gregg Segal

They developed the exterior’s color palette by studying the works of early American minimalist painters Cy Twombly, Sol LeWitt, and Agnes Martin. “In particular, their soft blue and gray hues and their mastery of texture helped us find paint colors that could work with the simple forms but also give them expression in changing light conditions,” he adds.

The clients are, of course, thrilled with the finished design. “Even though we create documentation and visual representations of our projects to explain it in detail (and in three dimensions), the end result still has an element of surprise and magic,” Peter says. “The clients were pleased with how it turned out even better than they imagined.”



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.